Σιβανάντα Γιόγκα

20140315_134757 - Copy

Mια ανοιχτή τάξη Sivananda είναι μια παραδοσιακή, αργή ρυθμική, διαλογιστική τάξη Χάθα Γιόγκα που βοηθά στην ενθάρρυνση της σωστής αναπνοής, της ευελιξίας, της δύναμης και της ζωτικότητας του σώματος ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί το μυαλό.

Επειδή η Γιόγκα είναι πνευματικό σύστημα με φυσική συνιστώσα, αυτή η μη ανταγωνιστική προσέγγιση βοηθά τον ασκούμενο να κερδίσει κάτι περισσότερο από ένα υγιές σώμα.

Μια τυπική τάξη ανοιχτού επιπέδου περιλαμβάνει πραναγιάμα (αναπνευστικές ασκήσεις), προθέρμανση, συμπεριλαμβανομένων των χαιρετισμών στον Ήλιο (Surya Namaskar), 12 βασικές ασάνες (στάσεις) και βαθιά χαλάρωση.

Έμφαση δίνεται στην εξάσκηση των βασικών asanas από τις οποίες προστίθενται στη συνέχεια παραλλαγές για την περαιτέρω εμβάθυνση της πρακτικής.

Οι ασάνες ακολουθούν μια συγκεκριμένη αλληλουχία που επιτρέπει τη συστηματική μετακίνηση κάθε μείζονος τμήματος του σώματος με ισορροπημένο τρόπο έτσι ώστε να ενισχύετε η ενέργεια της δύναμης της ζωής (Πράνα), διατηρώντας το μυαλό αθόρυβο και χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεται πέρα από κάθε μεμονωμένη στάση. Μπορούν επίσης να διδαχθούν επιπλέον παραλλαγές.

Οι μεμονωμένες στάσεις γιόγκα (ασάνας), καθώς και η ιδιαίτερη ακολουθία ασκήσεων γιόγκα, είναι τέλεια σχεδιασμένες για να ανακουφίσουν την ένταση στο σώμα.

Η Asana είναι ένα από τα οκτώ σκέλη της κλασσικής γιόγκα, που δηλώνει ότι η στάση πρέπει να είναι σταθερή και άνετη αμετακίνητη αλλά και χαλαρή, βοηθώντας τον ασκούμενο να κατανοήσει καλύτερα το σώμα, το μυαλό και το περιβάλλον.

Οι 12 βασικές ασάνες της Σχολής Sivananda Yoga είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό τέντωμα του σώματος. Οι αλληλουχία των 12 αυτών ασκήσεων ανοίγει τα ενεργειακά κανάλια, τα τσάκρα και τα ψυχικά κέντρα του σώματος, ενώ αυξάνουν την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης, ενισχύουν τα οστά και διεγείρουν το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μαζί με την κατάλληλη αναπνοή την πραναγιάμα όπως προφέρεται στα σανσκριτικά, οι ασάνες αυτές ηρεμούν το μυαλό και μειώνουν το άγχος.

Με την τακτική πρακτική μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία καθώς και την πιθανή πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η αρθρίτιδα.

Με την πάροδο του χρόνου, όταν η πρακτική των ασκήσεων αυτών γίνεται αργά και συνειδητά, τότε μεταμορφώνεται σε μια διανοητική άσκηση συγκέντρωσης και διαλογισμού.